Muistisairaan selviytymisopas
Opis książki
Ensimmäinen suomalainen, kansantajuinen opas muistisairauksista.
Muistisairaus koskettaa tavalla tai toisella useimpia meistä. Kuka sairastuu itse, kenellä läheinen tai ystävä. Muistisairaus pelottaa ja ahdistaa niin sairastunutta kuin hänen omaisiaankin.
Mitä muistisairausdiagnoosi tarkoittaa? Miten sairaus etenee? Voiko Alzheimeria ennaltaehkäistä tai sen kehitystä hidastaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla? Miten muistisairauksia voidaan hoitaa lääketieteen keinoin? Mistä täydentävistä hoidoista saattaa olla apua? Mistä voi saada apua käytännön kysymyksissä? Miten yhteiskunta tukee muistisairaan hoitoa? Mitä turvalaitteita on olemassa? Mitä laki sanoo muistisairaan itsemääräämisoikeudesta ja asioiden hoidosta? Miten kotihoito toteutetaan? Milloin palveluasuminen tulee ajankohtaiseksi? Miten omaishoitajan jaksamisesta voi huolehtia? Mikä on muistisairaan todellisuus? Miten suhtautua harhoihin ja toistuviin tarinoihin? Mitä sitten, kun muistisairas ei enää tunnista omia perheenjäseniään?
Tämä kirja vastaa kaikkiin näihin kysymyksiin ja vielä moniin muihinkin. Kirja on tuhti tietopaketti ja käsikirja kaikesta muistisairauksiin liittyvistä asioista. Ennen kaikkea kirjan tarkoitus on osoittaa, että muistisairaus ei merkitse mielekkään ja arvokkaan elämän loppumista!
Varpu Tavi (oik.) on filosofian maisteri, yksi Suomen luetuimpia terveystietokirjailijoita sekä Iltalehden Lifestyleosion blogisti. Hänellä on Alzheimeria sairastava äiti.
Riitta Lahtonen (vas.) on filosofian maisteri ja lääketieteen tohtori, jolla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Hän on työskennellyt kaikilla terveydenhoidon sektoreilla, sotaleskien kuntoutuksesta vastaavana lääkärinä sekä saattohoitokoti Karinan vastaavana lääkärinä. Nykyisin hänellä on yksityisvastaanotto lääkäriasemalla, joka on suunnattu 65+ asiakkaille. Hän työskentelee tehostetun palveluasumisen sekä kotisairaanhoidon lääkärinä. Hän on toiminut Alzheimerin tautia sairastavan äitinsä omaishoitajana.