Päättääkö tuomioista jokin muu kuin oikeuslaitos?
Opis książki
Arpajaiset saavat loppua! Ei voi olla sattuman kauppaa, seuraako törkeästä väkivaltarikoksesta passitus vankilaan vai psykiatriseen hoitoon eikä päätökseen voi olla vaikuttamassa sosiaaliministeriön neuvot. Tätä mieltä on Hans Strindlund, tukholmalainen rikoskomisario. Tässä artikkelissa hän pohtii lähemmin asiasta käytyä keskustelua. Nokkelan rikollisen ei ole nykyään temppu eikä mikään teeskennellä hullua, manipuloida viranomaisia ja huijata itselleen paikka psykiatrisessa hoitolaitoksessa ja siten välttyä vankilaan passittamiselta. Meillä on jo liikaa rikoksenuusijoita, jotka ovat välttäneet vankilatuomion ja maksaneet velkansa yhteiskunnalle mielisairaalassa.
Sattuma ei sanele seuraamuksia!
Poliisin etiikan mukaisesti me poliisit emme valita annetuista tuomioista. Meidän odotetaan vaikenevan kiltisti. Ja lisäksi aivan virallisesti! Mielestäni meidän ei kuitenkaan pidä aina vaieta. Oikeusvaltiota ja -yhteiskuntaa kehittävät myös meidän asiantuntijamielipiteemme. Haluan avata keskustelun psykiatrisesta hoidosta ja siitä, kuinka sääntökoneisto toimii. Onko mahdollista huijaamalla saada paikka hoidossa ja näin välttää pitkäkin vankilatuomio? Onko viime vuosien psykiatriseen hoitoon kohdistuneilla rajuilla taloudellisilla leikkauksilla yhteys yhä raaistuviin väkivaltarikoksiin.
Pohjolan poliisi kertoo -sarja sisältää laajan valikoiman todellisia rikostapauksia Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja Islannista. Henkeäsalpaavissa tarinoissa uppoudutaan Pohjolan poliisien jännittävimpiin tapauksiin, ja rikoksista kertovat poliisit ovat itse olleet mukana niiden selvittämisessä. Sarjassa lukija pääsee kokoamaan mutkikasta palapeliä syyllisten löytämiseksi.
Pohjolan poliisi kertoo -sarja on historiallinen teos. Sarja ilmentää aikaa, jona se on kirjoitettu ja sen sisältö voi olla osittain vanhentunutta tai kiistanalaista. Mahdollisesti häiritsevä sisältö ei kuvasta kustantamon kantaa tai näkemystä. rn