I DETTE TEGN - skuespillet
En døvelærers teaterstykke om døve
Description of book
Tale-hørepædagog og dramaturg Annette Ipsen skrev omkring 1980 et episk (fortællende) skuespil om et ægtepar, der begge er døve, og deres hørende datter, som fra barnsben må være tolk for sine forældre. Stykket er en dramatisering af Joanne Greenbergs roman I dette tegn. Det var tæt på at komme i TV-Teatret, men det blev for vanskeligt at sætte stykket op.
Senere fik Annette et samarbejde med skuespiller og instruktør Malene Krogh omkring dramatiseringen af et H.C. Andersen-eventyr for døve, tiltænkt som bidrag til H.C. Andersen-festivalen i 2005.
Skuespillet I dette tegn er en mindebog om et engageret menneske med indledende biografi og efterfølgende interview med Malene Krogh, der blev stærkt interesseret i døveteatrets muligheder.
Med denne bog udsendes skuespillet i øvrigt som læsestykke for en bredere kreds. I håbet om at stykket kan medvirke til øget forståelse mellem døve og hørende og måske inspirere mennesker, der arbejder med døveteater.
Uddrag af bogen
ABEL: Hvem har fortalt ham det? Hvem har fortalt ham, at vi blev ydmyget? Hvem har fortalt ham, at vi skabte problemer?
MARGARET: I har aldrig været et problem, ikke for ham.
ABEL: Og du – også du. Du har haft et lykkeligt liv. Der var ingen problemer.
MARGARET: Har I glemt en pige, der måtte diskutere med en kistesnedker? Var der ikke en ung pige, som fortalte en fremmed doktor om sin mors kvindebesvær, og måtte hun ikke forklare hans svar uden at vide, hvad det betød? Var der ikke hver eneste dag … Jeg er ked af det, jeg er så ked af det. Jeg havde aldrig, aldrig tænkt at sige det. I må undskylde, vil I ikke nok tilgive mig, jeg er bare træt og ude af mig selv i dag … jeg er så ked af det.
Om forfatteren
ANNETTE IPSEN var tale-hørepædagog, og tog desuden eksamen i teaterhistorie og dramaturgi. Ved siden af et engageret virke blandt børn med tale- og høreproblemer havde hun en teaterlidenskab. Annette og hendes mand, Arne Ipsen, var med i teateraktiviteter, bl.a. som skrædderparret i Kaj Munks Ordet, og sammen fik de udgivet to lokalhistoriske bøger.