Dialogi on ihmislajin selviytymistaito. Se perustuu kykyymme jakaa kokemuksia ympäröivän maailman asioista, toisista ja omasta itsestämme. Puhumalla viestimme päivittäiset ajatuksemme ja tuntemuksemme, ohjaamme arkisia toimiamme, opetamme lapsiamme, riitelemme ja sovimme.
Dialogikirja ankkuroituu Suomessa 30–40 viime vuoden aikana kehittyneeseen ja eri puolille maailmaa levinneeseen dialogiseen lähestymistapaan. Sen puitteissa on kehitetty erilaisia käytäntöjä niin kasvatus-, sosiaali- ja hoitotyöhön kuin työyhteisöjen ja tiimien toimintaan ja organisaatioiden johtamiseen.
Teoksessa käsitellään dialogin teoriaa ja kuvataan käytännönläheisesti dialogisten keskustelujen ohjaamista sekä ohjaajan roolia vastuullisen vallankäytön ja ryhmänohjaustaitojen näkökulmasta.
Kai Alhanen on DialogiAkatemian johtaja ja politiikan filosofian tutkija. Hän on Suomen johtavia dialogin asiantuntijoita ja arvostettu kouluttaja myös eri puolilla maailmaa. Alhaselta on aikaisemmin julkaistu kirjoja Michel Foucault'n ja John Deweyn filosofiasta sekä teos Dialogi demokratiassa (2016). Hän on toiminut Erätauko-mallin kehittäjänä ja ollut käynnistämässä Suomen valtionhallinnon kanssa toteutettavaa Kansallisen dialogin mallia.