Goddag, allesammen!
Radioens børnetimer og samfundet før TV-alderen
Beskrivning av boken
Tiden efter Anden Verdenskrig var hård og sammenbidt, men også præget af behov for fælles kulturoplevelser. Ikke mindst omkring radioen. Det lyder måske underligt i en tid med avanceret TV og iPads. Men mange danskere født omkring 1950 og tidligere mindes radioglæderne og tiden, hvor sangkor, orkestre, teatergrupper m.m. blomstrede.
1950’erne blev Børneradioens, ja i det hele taget radioens, guldalder. Hos børnene steg forventningerne, når der klokken 16.20 blev sagt: ”Goddag, allesammen!” Især hørespillene kunne samle børn og unge, ofte også voksne.
Bogens forfatter mindes personlige radioglæder og udviklingen af et sangkor og bornholmske teaterglæder. Forfatteren har samlet oplysninger i Danmarks Radios arkiv og interviewede engang radioens tidligere ’Onkel Kai’. Dr.med. Henning Kirk fortæller om sin tid som Juniorscenedreng, og maleren Bent Katzeff fortæller om oplevelser i Børneradioens maleklub. Blandt citaterne i ’Efterord og eftertanke’ fremhæves især skuespilleren Vigga Bros meninger som stærke udtryk for børnekulturens betydning for menneskers udvikling.
Uddrag af bogen
Ind imellem oplevelserne med børnebøger og hørespil søgte vi børn ud til skovstranden mod syd. Her i den uberørte natur mellem silderøgerierne og ’Kultippen’ kunne jeg forestille mig handlingen i børnebøger og hørespil … Skovområdet kunne sagtens blive til sceneplads for Børnene i Nyskoven. ’Kultippen’ kunne blive et eller andet bjerg i et fremmed land.
Om forfatteren
Arne Ipsen var i mange år journalist ved ugeavisen Det Grønne Område med historie, teater og socialvæsen som stofområder. Forfatter og medforfatter til en lang række topografisk-folkloristiske bøger om lokaliteter på fødeøen Bornholm, i Københavns nordlige omegn og på Christianshavn. Folkekultur og fortælleglæde er særlige drivkræfter i skrivearbejdet.
Kategorier:
Format:
Språk:
Danska