Nordens lænkehunde er en minutiøs skildring af sabotageorganisationen Holger Danskes oprindelse og kamp for „norske tilstande“ i det besatte Danmark. Beretningen rammer en pæl gennem den seje myte, at det var kommunisterne, der startede den aktive modstandskamp.
En vigtig del af besættelsestidens tidlige modstandshistorie skildres på datidens præmisser og med de omhandlende personers egne ord. Holger Danske I-gruppen og dens gerninger bliver belyst af alt tilgængeligt materiale.
Ved at følge Tom Søndergaard og hans kammmerater frem til august 1943 gennem disse fysisk og psykisk opslidende år, hvor hver dag var en ekstragevinst, kommer man netop den tid og dens stemninger og vilkår tæt ind på livet. For dem gjaldt det om, at samarbejdspolitikken ikke fik blameret os så meget, at vi pludselig i realiteten skulle se os som Nazitysklands allierede.
Om de forudsætninger i besættelsestidens tidlige historie, der ledte frem til dannelsen af modstandsgruppen Holger Danske, om den første gruppes sabotageaktioner, om sabotørernes farefulde hverdag samt om gruppens organisatoriske forhold.