Sytten I
Beskrivning av boken
"Det spjættede i mig. Jeg mærkede det chok af rædsel der farer igennem den overraskede forbryder. Pludselig og uventet var der blevet banket på min dør.
Bankningen var svag, forsigtig, høflig...
Min højre foer ned til bukserne -? Jo, de vár knappede.
Jeg drejede mig i stolen lettede lidt på mig, og sagde – som om jeg sank noget - :
"Ja; værsgo."
Døren gik på klem. Stuepigen stak hovedet ind –
"Jeg sku‘ be‘ den unge herre om og kigge ind til professoren –"
Mit svar blev et par plumrede lyde. Den frygt der udsprang af min hemmelige skam, påvirkede mine taleorganer."
"Sytten" fortæller om en ung dreng, der efter et par år med skamfuld onani kæmper sig til et forhold til en rigtig kvinde. Året er 1913, og som en indre verdenskrig bryder hans pubertet ud i fuld flor.
"Sytten" er en åbenhjertig og varm udviklingshistorie om en ung mands seksuelle udvikling.
"Et kunstværk er den. Man glemmer den ikke." – Tom Kristensen
"Det er et opgør med den selvgodhed og snæversynetshed, som bærer ansvaret for et forkludret og forkvaklet kønsliv." – Peder Hesselaa
""Sytten" er et alvorligt og indtrængende forsøg på at skildre en ung mand i pubertetsårene. Lad mig med det samme sige, at der ikke er skyggen af et ønske om at være "pikant" eller "vovet". Soya er moralist og idealist." – Hakon Stangerup
Carl Erik Martin Soya (1896-1983) var en dansk forfatter og dramatiker, der skrev en perlerække af skuespil og romaner, som vandt stor popularitet hos publikum såvel som anmeldere. Soya var en stor satiriker og samfundsrevser, og med sin revykomedie "Umbabumba skrifter forfatning" fra 1935 udstillede han gennem det fiktive afrikanske land Umbabumba nazisternes angreb på demokratiet i 1930‘erne. Stykkets egen skæbne kom til at understrege, at også den danske ytringsfrihed var under pres, da den danske regering under pres fra Tyskland tog stykket af plakaten, inden det nåede at få premiere.