Viskarna
Description of book
”… ett fantasins fyrverkeri.”
Expressen
”… en magnifik mysterieroman.”
Dagens Nyheter
Efter två romaner som urskillningslöst blandat fiktion med självbiografi har verkligheten blivit alltmer uppluckrad för författaren Stefan Lindberg. Nu, under arbetet med uppföljaren till "Nätterna på Mon Chéri" och "Splendor" – förefaller det som att gränsen mellan fantasi och sanning helt suddats ut. Varifrån kommer dessa lustfyllda och skrämmande berättelser som flödar ur författaren? Vad är minne, vad är myt?
Romanen "Viskarna" är virtuos minneskonst, en hejdlös tidsresa där vi får följa med Stefan Lindberg till alltings början. Vi möter en spionerimisstänkt far, ett esoteriskt tonårssällskap och en skrivcirkel ledd av en demonisk författarinna. Men även åttiotalets frikyrkoväckelse, en flicka med övernaturliga krafter och en slottspark fylld av påhittade döda letar sig in i berättelserna. Framför allt konfronteras vi, och berättaren, med en fasansfull familjehemlighet som ställer allt på ända.
Av åtta fristående berättelser, lagade på lika delar samtidsrealism, fantastik och memoar, lyckas Stefan Lindberg väva en roman som inte liknar något annat i den svenska litteraturen. Med "Viskarna" avslutar han det som han kommit att kalla Fridhemsplanstrilogin.
FLER PRESSRÖSTER:
”När Lindberg är som mest bländande är hans prosa ren förförelsekonst. Han har verkligen en helt egen litterär röst: bildad och nyfikenhet på allt, kvicktänkt och munvig.”
– Evelina Stenbeck, Aftonbladet
”Mitt höga och överraskade skratt när jag läser den avslutande berättelsen blir nog ett av månadens finaste läsögonblick. Om ’Splendor’ var en mörk och magisk neråtsång rör de skimrande bilderna i ’Viskarna’ sig uppåt, med en lätthet man ytterst sällan finner i verkligheten – och inte så ofta i fiktionen som man skulle kunna önska. Förhoppningsvis kan Lindberg locka fler att söka den lättheten.”
– Abram Martina Lowden, Svenska Dagbladet
"Jag har roligt och jag njuter av hans språkliga förmåga, framåtdriv och otroliga precision i detaljerna. De fungerar som mistlurar, punkter att navigera efter i romandimmorna.”
– Anna Tullberg, Kulturnytt, Sveriges Radio
”… jag drabbas av hur levande ögonblick blir under läsningen, hur nära Stefan Lindberg lyckas komma det han gestaltar. Han har en oerhörd känslighet för människans upplevelse av sin värld, det är inte bara en lek, ’Viskarna’ är också på riktigt, det kändes att leva och det känns än.”
– Jenny Aschenbrenner, Dagens ETC
”Få svenska författare skriver så oroande och oförutsägbara romaner just nu som Stefan Lindberg. ’Viskarna’ är en underhållande och skruvad avslutning på den hyllade Fridhemsplansstrilogin.”
– Maria Hymna Ramnehill, Göteborgs-Posten
”Med ’Viskarna’ avslutar Stefan Lindberg den romantrilogi som har varit en av de märkligaste läsupplevelserna i svensk litteratur under senare år. […] I användandet av en författare som huvudperson, med tydliga självbiografiska drag, och utforskandet av 1900-talets Sverige finns det likheter med Klas Östergren hos Stefan Lindberg, och i leken med autofiktion finns det associationer till en roman som Kerstin Ekmans ’Grand final i skojarbranschen’. Men trots att jämförelser kan göras, har Stefan Lindberg ändå ett helt eget rum i den svenska samtidslitteraturen.”
– Kristian Ekenberg, Nerikes Allehanda
”Stefan Lindbergs Fridhemsplanstrilogi, som nu avslutas med ’Viskarna’, öppnar för korsdrag. Det blåser från barndomen och luktar av ett efterkrigssveriges väg mot att bli världens modernaste land, det pyr förvirrad fasa från två politikermord, spegelreflexer bländar i en tid av AI och en simulerad verklighet. Överhettad autofiktion har det kallats, men packad med fiktion: science fiction, fantasy, skräck och gåtfulla gravlundar á la Almqvist. […] En dans på randen till avgrunden där ett symboliskt viktigt namn är Lazarus – för det handlar om återuppståndelse. Av det stora litterära mysteriet. Och samtidigt, förklädd i skuggorna, en roman om en medelålderskris, ett porträtt av en mamma och en pappa. En fantastisk spegelsal att få vara i.”
– Ulrika Milles, SVT Nyheter