Dockan till Samarkand : en detektivroman
Description of the book
Över 50 sidor extramaterial, unika bilder av mästerfotografen K W Gullers och ett nyskrivet förord av Laura Trenter. Dessutom innehåller boken två Stockholmskartor över mordplatser som figurerar i Stieg Trenters böcker, med noggranna detaljbeskrivningar över varje plats av Ulla Trenter.
”Ivanovas Waisenhaus, Leninstrasse 27, Samarkand” står det på dockans trasiga paket, upphittat av skräckslagna postmän i Stockholm. Dockan själv har safirblått hår, vackert, men med stänk av blod!
I hjärtat av Stockholm utspelar sig Stieg Trenters spännande Dockan till Samarkand från 1959. Det förbluffande mysteriet kanske skulle ha förblivit olöst, om inte slumpen placerat en viktig bit av lösningen hos Ulla Simander, en postflicka med extrajobb som taxichaufför. Hade inte den sköna och fatala Harriet, en gång postens Lucia, råkat hamna i hennes bil en regnig eftermiddag, med en dolsk och okänd kavaljer, ja, då skulle hon ha sluppit ana faror runt omkring sig, då skulle hon aldrig ha fått sitt livs upplevelse på spaning med Harry Friberg.
Dockan till Samarkand har en detektivgåta i toppklass. Den har en miljö som berör alla men som få känner – det mäktiga postverket. Och aldrig har Trenter lyckats bättre här än att kasta en kuslig skugga över trivsamt svenskt vardagsliv.
Stieg Trenter (1914-1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E.C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall. Stieg Trenter var journalist och en mycket uppskattad kriminalförfattare och stockholmsskildrare. Han räknas till De Fyra Stora (tillsammans med Maria Lang, Hans-Krister Rönblom och Vic Suneson). Han debuterade 1943 med kriminalromanen Ingen kan hejda döden. I Farlig fåfänga (1944) introducerade han fotografen och amatördetektiven Harry Friberg, och litet senare också hans ständige vapendragare, kriminalaren Vesper Johnson. Harry Friberg är tecknad efter Trenters nära vän, mästerfotografen KW Gullers. Vesper Johnson har chefredaktören Runar Karlströmer som förebild, Trenters chef på tidningen Allers. Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för alla som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som i förbifarten berättar om små detaljer och större samhällsförändringar - tunnelbanan byggs, Vasa bärgas, tidningen Expressen startar och så vidare. Och mitt i denna ofta trygga vardag: ond bråd död, spännande mordmysterier och familjedramer.