Book cover for Koloniaal Rotterdam

Koloniaal Rotterdam

Stad van vandaag en morgen

Description of the book

Het audioboek Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam. Dit boek wil 'halen en brengen' omzetten in 'verhalen en samenbrengen'. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis. Het boek geeft een beknopt en toegankelijk overzicht van het koloniale verleden en verbindt het met het heden.

Koloniaal Rotterdam is een bewerking van uitvoerig onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam, geschreven door Liane van der Linden en Els Schellekens in opdracht van Stadsarchief Rotterdam en Gemeente Rotterdam.

Het audioboek is geproduceerd door Thinium Audioboekproducties, in opdracht van Gemeente Rotterdam. Het boek is ingesproken door Zaïre Krieger en Stephanie Afrifa, met bijdragen van Ahmed Aboutaleb en Peggy Wijntuin. Het beelddesign is van Naomi King.

Je kan een fysiek exemplaar ophalen in de bibliotheeklocaties van Rotterdam of digitaal lezen via de website van Stadsarchief Rotterdam.

Inhoudsopgave

Introductie

Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam. Dit boek wil 'halen en brengen' omzetten in 'verhalen en samenbrengen'. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis.

Hoofdstuk 1: De erfenis van het koloniale verleden

De geschiedenis leeft voort in het Rotterdam van nu. Zichtbaar in gebouwen en standbeelden, onzichtbaar in de beleving ervan door oude en nieuwe Rotterdammers.

Hoofdstuk 2: Schippers, makers en bankiers

Rotterdam was vanwege zijn koloniale connecties al vóór 1870 een wereldhaven, maar zou ook zonder de handel met de koloniën zijn uitgegroeid tot een wereldhaven van formaat.

Hoofdstuk 3: Rotterdam en het systeem van slavernij

Eén op de acht Rotterdammers heeft voorouders die in het Atlantisch gebied in slavernij hebben geleefd.

Hoofdstuk 4: Beeldbepalers

Hoe primitiever en exotischer slaafgemaakte en inheemse mensen werden afgebeeld, hoe beschaafder de kolonisten erbij afstaken. Uitbuiting en onderdrukking bleven grotendeels buiten beeld.

Hoofdstuk 5: Stad in beweging

In hedendaags Rotterdam zijn koloniale verschillen iets van vroeger aan het worden; je kunt ze niet wegdenken maar wel achter je laten.

Hoofdstuk 6: Vooruitblik

Rotterdam inspireert jonge kunstenaars om hun koloniale erfenis te onderzoeken. Zij maken van het koloniale verleden een verhaal van vandaag dat perspectief biedt op een toekomst waarin Rotterdammers zich met de stad en met elkaar blijven verbinden.