Bevroren grasland
en 74 andere verhalen uit de rechtbank
Buchbeschreibung
Geharde, maar eenzame misdadigers, onverbeterlijke junkies met de beste bedoelingen, verdrietige partners, verwarde bankovervallers en frauderende uitkeringstrekkers met spijt. Het zijn de criminelen van alle dag. En verslaggever Rob Zijlstra ziet ze dag in, dag uit aan zich voorbij trekken in zittingszaal 14 van de rechtbank in Groningen. Het gaat over moord en doodslag, over ontucht en mannen met kinderporno op hun computers, over dronkenmansgeweld op straat en in het café, over kleine diefstallen, verborgen hennepkwekerijen en geraffineerde oplichting.
De waargebeurde verhalen van Zijlstra zijn het traditionele rechtbankverslag ver voorbij. Hij heeft een fijn oog voor detail en menselijk drama. Het resultaat: puntgave petites histoires over het criminele leven in het noorden van Nederland. Neem het titelverhaal waarin boer Harm die met zijn bevroren grasland en een mestoverschot wordt beboet door agent Bulder. Boer Harm gaat de agent met een mestvork te lijf waarna de politieman zich genoodzaakt voelt zijn dienstwapen te trekken. En dan loopt het volledig uit de hand. Het verhaal is typerend voor de aanpak van Zijlstra: even veel interesse in dader als slachtoffer, vol mededogen en met humor verteld.
Zijlstra is wars van populisme, hij maakt abstracte juridische begrippen inzichtelijk en geeft en passant een verhelderende kijk op de dilemmas van de moderne rechtspraak.
Bevroren grasland bevat 75 verhalen die tussen 2009 en 2013 verschenen in Dagblad van het Noorden en op het populaire weblog van de auteur: zittingszaal14.nl. In de krant is Zijlstra een van de meest gelezen columnisten. De verhalen werden speciaal voor deze uitgave herschreven.
Rob Zijlstra werkt sinds 1987 als verslaggever voor Dagblad van het Noorden en is sinds 2004 rechtbankverslaggever in Groningen.
NRC Handelsblad over zittingszaal14.nl: `Spannend, goed geschreven en onthutsend...
De Groninger Gezinsbode: `Doe maar gewoon, anders schrijft Rob over je. En dat moet je niet willen.