Nederland volgens Maarten van Rossem
Buchbeschreibung
Sinds een jaar of tien wordt in Nederland een verwarde discussie gevoerd over de nationale identiteit. Die discussie heeft niet veel opgeleverd. Tal van neonationalistische politici en columnisten hebben ons met grote stelligheid verzekerd dat die nationale identiteit daadwerkelijk bestaat, en zelfs wordt bedreigd door ernstige gevaren. In samenhang met dit debat werd aanvankelijk beslist dat er een Nationaal Historisch Museum moest komen, maar dat verdween weer van het toneel door een combinatie van ruzie en bezuinigingen.
Al die verwarring heeft een zeer voor de hand liggende oorzaak: er is helemaal geen kenmerkende, stabiele nationale identiteit. Nederland is namelijk een klein, maar tegelijkertijd zeer heterogeen land. Wie er over nadenkt zal zich realiseren dat er op zijn best diverse Nederlandse identiteiten zijn, die ook weer onderhevig zijn aan een relatief snel verlopend historisch veranderingsproces. Een NHM zou geldverspilling zijn geweest. Ons hele land is immers een levend museum van ons heterogene verleden.
Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van zijn hand zijn bij Nieuw Amsterdam verschenen: De wereld volgens Maarten van Rossem, Drie oorlogen, In Amerika, Waarom is de burger boos?, Kapitalisme zonder remmen, Nederland en de Nederlanders (tekstbijdrage aan fotoboek) en Wie zijn wij?
De pers over Waarom is de burger boos? en Kapitalisme zonder remmen
`Glashelder en fair betoog over het ongelijk van de hedendaagse populisten.' FRANS SMITS IN HISTORISCH NIEUWSBLAD
`[...] een even scherpe als boze analyse van de politieke praktijken en de intimiderende gedragingen van de enige populist die er op dit moment in Nederland toe doet.' JAN BLOKKER IN NRC HANDELSBLAD
`Van Rossem beschrijft de weg naar de financiële afgrond helder en gedetailleerd.' HANS VELDMAN IN HET FINANCIEELE DAGBLAD