Katastrofer under 100 år
Tietoa kirjasta
»Mycket läsvärd och försedd med ett stort bildmaterial.« Hemmets Vän
»Varje katastrof skildras inlevelsefullt i en form som ligger nära den skönlitterära. Sedan avslutas varje kapitel med faktauppgifter med konkreta orsaker till händelseförloppet, vilka misstag som begicks och vilken lärdom vi kan dra ... en lättillgänglig och intressant bok.« Bloggen Historiskt
»Storslaget om katastrofer ... en bra julbok för alla teknik- och historieintresserade.« ABC Åkarna
»För mig som är historieintresserad, men som alltför många gånger har upplevt att böcker om historia kan bli tråkigt och för detaljerat, är den här boken perfekt ... intressant och välskriven.« Bloggen Bibliphilia
»En mycket intressant bok. Den visar på hur illa det kan gå om flera faktorer samverkar negativt ...« Bloggen Bokparet
Titanic, tågolyckan i Alabama, Union Carbide, Estonia, Tjernobyl, Deepwater Horizon, Halifax, hjulångaren General Slocum, flygolyckan på Teneriffa. Exemplen är många.
Teknologins rasande framsteg det senaste seklet har kantats av misstag som ibland fått ödesdigra konsekvenser. I Katastrofer under 100 år berättar historikern och författaren Rasmus Dahlberg om de senaste hundra årens mest spektakulära och dramatiska katastrofer.
Vi står på Titanics brygga de ödesdigra minuterna innan ett isberg river upp skeppets sida. Vi står bredvid raketkonstruktören Mikail Jangel en oktoberdag 1960 när hela den sovjetiska rymdsatsningen försvinner i en enorm eldkula. Alla olyckor som berörs i den här boken har en sak gemensamt: de har orsakats av människans misstag och felberäkningar.
Genom QR-koder länkar boken till mängder av intressant extramaterial i form av ljudfiler, videoklipp och vidareläsning på nätet.
Rasmus Dahlberg (f. 1977) är historiker och forskar vid Köpenhamns universitet. Han skrivit flertalet böcker i ämnet katastrofhistoria, arbetar som konsult åt många olika branscher och kommenterar ofta olyckor och katastrofer i media. På Historiska Media har han tidigare gett ut boken Dödliga uppdrag (2006).