Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara? Sådant diskuterar Martina och Gustav med varandra och med andra, allt medan de försöker få sitt samliv att fungera, ger upp och skiljs åt men börjar om igen, om och om igen...Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan "make" när alla man känner bildar par och familj. Maken utkom första gången 1976 och har blivit mycket läst och citerad. Många känner igen sig själva på olika sätt i denna oromantiska roman- man skrattar och gråter med det omaka kärleksparet.
Arvosteluja kirjoittavat vain ne, joilla on aktiivinen tilaus ja jotka ovat arvioineet kirjan.
Ett fint tidsdokument från studentlivet i Stockholm 1970. Författarens tidstypiska uppläsning höjer lyssningen en extra nivå. Förväntningar i en relation och könsroller är sig mer lika, och lätta att relatera till än.
Maja
★
5
Kirja
★
5
Lukija
Är kluven till denna bok. Historien är så banal och upprepande att man blir tokig. Samtidigt är språket och beskrivningarna poetiska och verkligen tänkvärda. Det finns också flera tänkvärda filosofer i den, aktuella än idag. Om den inte hade varit så lång kunde jag haft överseende med ältandet, men nu landar jag i att det är en högst irriterande bok.
Christin
★
3
Kirja
★
5
Lukija
För lång och långsam
Var som att lyssna till allt en heterotjej har att säga mellan åldern 15 och 30. Utan att få komma emellan och säga något. Kan ge en självinsikt i hur man låter när man ältar saker och inte kan sluta älta det för att det känns som man annars inte skulle kunna lära känna sig själv.
★
3
Kirja
★
5
Lukija
Sörjer att boken är är slut. Har umgåtts med Martina å hennes tankar länge nu. Känner så igen mig i henne😔