Couverture de livre pour Yhdysvaltain idea
Livre à venir

Livre audio et e-book: 18/03/2025

Yhdysvaltain idea

Description du livre

Miksi Yhdysvallat toimii niin kuin se toimii?

Palkitun asiantuntijan ajankohtainen teos jäljittää Yhdysvaltain ideaa ja sen toteutumista.

Yhdysvaltoja perustettaessa 1700-luvun lopulla ajatuksena oli luoda sen ajan eurooppalaisista kuningaskunnista selvästi poikkeava valtio, jonka perusperiaateisiin kuuluvat ihmisten välinen tasa-arvoisuus, tasavaltalaisuus, vapaus ja demokratia. Onnistuttiinko tässä?

Alusta saakka Yhdysvaltain ideaan on kuulunut myös kasvu ja laajeneminen. Liittovaltio syntyi ideologisen vallankumouksen kautta, mutta jo sitä edeltäneet siirtokunnat perustuivat vahvasti ideologisille uskonnollisille ajatuksille. Yhdysvallat oli kenties syntyessään vallankumouksellinen ja radikaali, mutta nykyisin se on eurooppalaisesta näkökulmasta pikemminkin konservatiivinen tai liberaalinen.

Yhdysvaltain idea pohtii maan yhteiskunnallisen järjestelmän rakenteita ja rakentumista. Mukana ovat Yhdysvalloissa vallitsevat ideologiat, poliittisten puolueiden muutokset, väestön erilaisuus ja eripuraisuus, aktiivinen ulkopolitiikka ja isolationismi, Trump ja Harris.

Markku Henriksson on Yhdysvalloissa ja Kanadassa palkittu Pohjois-Amerikan tutkija, joka on kirjoittanut laajalti Amerikkojen historiasta, kulttuurista ja alkuperäiskansojen asemasta. Hänen 2022 ilmestynyt kirjansa Melkein valittu kansa kertoo Yhdysvaltain alueellisista kulttuureista. Henrikssonin monumentaalinen historia Tähtilipun maa oli puolestaan tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana 2021.