Het tellen van de dagen
Description of book
De grote verteller van Vaderland is terug!
Toni is leraar op een middelbare school en kwaad op de wereld. Hij is gescheiden, zijn tienerzoon Nikita ziet hij maar sporadisch, kortom: hij is teleurgesteld over zijn mislukte leven. Dus neemt hij het radicale besluit om er over precies één jaar een eind aan te maken. Tot het moment daar is, maakt hij elke dag een notitie over het waarom van zijn besluit. Onvermijdelijk brengt het hem terug naar zijn jeugd, naar zijn verleden en ex-vrouw Amalia, naar de onontwarbare knoop die zijn leven is geworden.
Tegelijkertijd zijn er ook dingen die wél te moeite waard zijn. Toni heeft een jeugdvriend, Kunstpoot, die hij nog steeds bijna dagelijks ziet. Ook is hij verknocht aan zijn hond Pepa en aan zijn boeken, die hij ter voorbereiding op zijn naderende einde stuk voor stuk achterlaat in de stad. En na een tijdje duikt een oude bekende op, die hem een andere kant van het bestaan laat zien.
Het tellen van de dagen is een ode aan het leven in al zijn facetten, de vriendschap, de schoonheid, de kunst, de literatuur en uiteindelijk de liefde. Op meesterlijke wijze maakt Fernando Aramburu - van wat eerst nog een doodgewoon leven lijkt - een bijzonder, herkenbaar, menselijk en hartverwarmend verhaal.
Fernando Aramburu ontketende met Vaderland (2018) een literaire sensatie in Spanje: er werden anderhalf miljoen exemplaren van verkocht, de roman werd bekroond met drie grote Spaanse literatuurprijzen en HBO maakte er een succesvolle tv-serie van.
De pers over Het tellen van de dagen:
'Een voortreffelijke roman, realisme op zijn best.' La Razón
'Een schitterende humanistische roman over waardigheid en hoop.' El Periódico
'De stem van de verteller doet denken aan de grootmeester Nabokov.' Corriere della Sera
'Aramburu schittert in dit heerlijke proza, laat sociale satire op meesterlijke wijze samensmelten met intimiteit en tederheid.' Esquire
De pers over Vaderland:
'Een weergaloze pageturner.' ***** NRC Handelsblad
'Meeslepend, beklemmend en fel realistisch.' Het Parool