Att flyga
Description of the book
Drömmen om att flyga är kanske människans äldsta. För Maria Küchen började det när hon som barn såg segelflygplanen ljudlöst glida över himlen på Ållebergs flygcentrum utanför Falköping. Sedan dess har hon fascinerats - av de tekniska landvinningar som gör flyg möjligt, av den existentiella betydelse det har för människan att lämna sin jordbundna tillvaro.
Att flyga tar med läsaren upp i luften, in i cockpit på Viggen och Airbus, utför klipporna med tygflygets fantaster. Küchen låter oss ana hur det känns att dansa med vindarna i flygskärm och falla fritt från tusentals meters höjd. Trots att hon tillbringat mycket tid i luften med entusiaster och piloter och studerat aerodynamik och fysikens lagar, behåller flygandet sin poetiska och mystiska kraft.
Maria Küchen är poet och prosaist. Hon debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren. Hon skriver även krönikor och litteraturkritik. Att flyga är hennes fjärde bok på Natur & Kultur.
Küchen är ingen romantiker som drömmer om att flyga som andra fantiserar om transcendens. Hon är en klartänkt essäist med sinne för hänförelse och poesin i exakta terminologier ... Küchen redogör medryckande för teknologiska framsteg, vädrets betydelse och miljöetiska frågeställningar. Men bokens hemliga behållning ligger i känslan för luftfartens sociala och kulturella koordinater. Uppvuxen inte långt från Ålleberg på Västgötaslätten, som varit det svenska segelflygets hjärta sedan början av 40-talet, verkar hon ha tillbringat större delen av livet i misstänkt närhet till flygflottiljer, ballongfält och simulatorer ... Utan att överdriva sina egna upplevelser, eller ställa personliga affekter i centrum, lyckas Küchen med konststycket att förena lidelse och saklighet, tanke och handling ... När Küchens bok är som mest läsvärd, och det är den så ofta att sidorna åtminstone i undertecknads bok flaxar med otaliga åsneöron, tar den läsaren lika tryggt som skickligt till en plats som aldrig skulle nås på egen hand.
Aris Fioretos, Dagens Nyheter
Den poetiska, mångsidiga och produktiva Maria Küchen går till botten med sin livslånga fascination för flyget. Vårt, hennes, allas. Det vi fruktar. Det vi längtar efter. Stridspiloternas solkade gloria, passagerarflygets transformering från businesslyx till atmosfärfrätande lågprisfrakt. Frihetskänslan som får segelflygare och hoppare att vänta i veckor på rätt väder ... Küchen och hennes bildade, filosoferande blick reser verkligen i väg och hoppar fallskärm, hänger med skärmflygare ... Och bokens högsta höjd når den med sina essäistiska passager.
Sven Olov Karlsson, Expressen
Maria Küchens essä Att flyga tar sin avstamp i skärpunkten mellan vetenskap och mystik. Det är flygentusiastens nyfikna genomgång av historia och nutid (och framtid), flygningen utifrån olika aspekter, och det är lärorikt och spännande ... Det här är på många plan en väldigt intressant bok. Küchen är poet och kritiker, och tar med sig något av poesins förmåga att se saker ur nya perspektiv. Det är också kul när hon nördar loss om skillnaden mellan aeronautiskt och aerodynamiskt flygande (ballongrespektive skärmflyg). Att flyga handlar mycket om fysik, om termik ... Det är gott om ahaupplevelser i den här boken, som jag läser med stigande fascination.
Björn Kohlström, Jönköpings-Posten
En märklig bok, mixad av teknikhistoria, luftströmmar, politiska betraktelser över en orättvis värld och en lyrisk besatthet av människans vilja och förmåga att komma sig upp i luften, att flyga helt enkelt. Fascinerande detaljer runt motorer, molnformer, checklistor och termiska fenomen. Genomgående ett vackert och starkt språk, tydlig person. Inte alltid tänder metaforerna, åtminstone inte för den som förblir sval inför själva lockelsen, även om Küchen är mer realist än svärmare ... Det kanske bästa betyget för hur fängslande hennes prosa är att jag som läsare faktiskt förstod denna livslånga passion utan att en enda gång känna mig uttråkad, arrogant eller ens förströdd. Åtminstone i sin litterära form är konsten att flyga en mycket vacker konst.
Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren
På något sätt lyckas Maria Küchen förena dominikanermunkarna i Toulouse med Airbusfabriken i samma stad- som om de egentligen sysslade med samma sak. Flygmaskinernas larm blir till bruset från änglarnas vingar. Det handlar om stridsflygplan och flyktvägar, bombräder och simulatorer. Om människans storhet och litenhet. Küchen är diktaren och folkbildaren som aldrig suttit vid spakarna annat än i flygsimulatorn. I myten om Prometheus straffas guden för sin hybris; flygförmågan blir hans undergång. Men Maria Küchen kan allt om framkantsklaffar och luftbromsar. Och hon flyger!
Ulla Strängberg, SR Kultur
Jag tycker att den här boken är riktigt, riktigt bra. Mycket känsla i den. Rekommenderas, man läser den med stor glädje!
Björn Lundström, flygkapten hos SAS, ”bjornpilot” på Instagram
Vackert så man blir tårögd.
Thomas Brandt, segelflyglärare, Östa Sörmlands flygklubb
Den är helt klart väl värd att läsa, både av den om älskar flyg och av den som knappt vet hur ett flygplan ser ut.
Hans Osvalds, flygkapten hos Swiss International Airlines