Couverture de livre pour Från Kongo till Kumla

Från Kongo till Kumla

Description du livre

”Jag sträckte upp armarna i luften och skakade försiktigt på benen på samma sätt som jag brukade göra inför mina dagliga löparrundor i skogarna runt campus. Sedan var det dags. Jag drog ytterligare ett djupt darrande andetag, kastade mig ut i den mörka natten och sprang som jag aldrig gjort tidigare.”

Jacques Mwepu växer upp i ett privilegierat område i Kongo. Men det som varit en lycklig barndom förvandlas snart till en tillvaro präglad av förlust och osäkerhet. När Jacques studerar vid universitetet blir hoten från president Mobutus brutala diktatur alltmer påtagliga, och han måste till slut fly för sittliv. Det är början på en resa som ska ta honom till ett kallt litet land i norra Europa – och starten på en osannolik karriär som ska göra honom till chef för Sveriges tuffaste fängelse.

I självbiografin ”Från Kongo till Kumla” berättar Jacques Mwepu om sin uppväxt, om flyktingskapet och om verkligheten inne på Sveriges anstalter. Det är en skildring av motståndskraft, hopp och en mans övertygelse om att varje människa kan förändras till det bättre.

*

Jacques Mwepu har arbetat inom Kriminalvården i nästan trettio år och är idag chef på Kumlaanstalten. Boken är skriven tillsammans med journalisten Anna-Maria Stawreberg.

Suédois